Cuaca pada Sabtu, 22/09/2018
Muadzam Shah
Kuala Trengganu
24°
Senai
25°
Alor Star
25°
Butterworth
25°
Sibu
22°
Keningau
Kapit
Lubuk Merbau
Petaling Jaya
24°
Sitiawan
25°
Kuantan
25°
Sandakan
Tawau
Sri Aman
Kudat
25°
Miri
24°
Gong Kedak
Batu Embun
23°
Limbang
25°
Kota Bharu
Mersing
23°
Ipoh
25°
Kota Kinabalu
22°
Bintulu
24°
Kuala Krai
25°
Melaka
24°
KLIA
Cameron Highlands
25°
Pertanian Chuping
27°
Pulau Langkawi
Mulu
26°
Bayan Lepas
Kuala Pilah
Temerloh
23°
Kuching
24°
Labuan
Batu Pahat
24°
Subang
Kluang

Sistem Risiko Bahaya Kebakaran (FDRS) Malaysia


Pengenalan

FDRS adalah sistem yang memantau risiko kebakaran hutan/tumbuhan dan membekalkan maklumat tersebut dalam pengurusan kebakaran. Produk-produk FDRS boleh digunapakai sebagai panduan untuk menjangka kelakuan/sifat api kebakaran bagi pembuat-pembuat polisi dalam mewujudkan tindakan untuk melindungi nyawa, alam sekitar dan harta-benda.

Pada tahun 1997/98, kebakaran hutan luas di sebuah negara ASEAN telah menyebabkan kejadian jerebu yang menyeluruh di rantau Asia Tenggara. Kejadian ini telah memberi kesan kepada industri pelancongan, kesihatan penduduk dan alam sekitar dengan jumlah kerugian yang dianggarkan sebanyak 9 billion USD. Akibat dari bencana alam ini, Menteri-menteri alam sekitar dari rantau Asia Tenggara telah memulakan Pelan Tindakan Jerebu Serantau. Sebagai sebahagian daripada pelan tindakan ini, satu sistem pemantauan dan kebakaran hutan serta tumbuhan harus dibangun dan dilaksanakan. Diadaptasi daripada Sistem Penarafan Bahaya Kebakaran Hutan Kanada ‘Canadian Forest Fire Danger Rating System (FDRS)’ kemudiannya telah dibangun dan dilaksanakan.

Pada peringkat awalnya FDRS untuk Asia Tenggara dijana harian oleh Perkhidmatan Perhutanan Kanada ‘Canadian Forest Servis (CFS)’. Namun begitu, tanggungjawab ini telah diserahkan kapada Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) yang dikenali sebagai Jabatan Perkhidmatan Meteorologi pada masa itu. Bermula dari pertengahan September 2003 MetMalaysia telah menghasilkan produk-produk harian FDRS berterusan hingga sekarang.


-/- Malaysia - Fire Weather Index (FWI)

Nota: Klik ikon anak panah pada bucu atas kanan untuk paparan imej penuh.

FDRS Malaysia ( Google Earth Compatible )