Soalan Lazim

Terima kasih kerana melayari ruangan soalan lazim Jabatan Meteorologi Malaysia. Sila dapatkan jawapan persoalan yang anda ingin ketahui.
Sekiranya ruangan ini tidak membantu, sila hantar persoalan anda melalui perkhidmatan maklum balas atas talian yang kami sediakan disini.

 

1.0 Panduan Laman Web MET

+ 1.1 Tulisan yang dipaparkan terlalu kecil.

         Sila rujuk Panduan Accessibility Laman Web MET disini.
+ 1.2 Bagaimana untuk membuang Browser Cache?

         Sila rujuk panduan wikiHow disini. Pihak JMM tidak akan bertanggungjawab dengan maklumat yang diperolehi daripada web luaran.
+ 1.3 Saya sentiasa mendapat ralat mesej Javascript.

      Anda perlu pastikan fungsi JavaScript telah dipasang dalam komputer yang digunakan.

 

2.0 Umum

+ 2.1 Bagaimana hendak menghubungi Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM)?

Anda boleh melayari laman web rasmi JMM dan klik pautan Hubungi Kami pada paparan menu utama. Alamat, nombor telefon dan nombor faks Ibu Pejabat JMM serta pejabat-pejabat wilayah JMM yang berkaitan akan terpapar pada skrin anda.
+ 2.2 Bagaimana untuk menyampaikan cadangan/pertanyaan berhubung isu cuaca, gempa bumi dan meteorologi?

Anda boleh mengemukakan cadangan dan pertanyaan berhubung isu cuaca, gempa bumi dan meteorologi melalui Borang Maklumbalas Secara Online yang terdapat pada pautan Maklumbalas.
+ 2.3 Bagaimana cara untuk mendapatkan ramalan cuaca terkini yang dikeluarkan oleh JMM selain dari laman web rasmi JMM?

Ramalan cuaca terkini boleh diperolehi melalui media elektronik dan media cetak tempatan. Pada masa yang sama, segmen Ramalan Cuaca juga ke udara melalui rancangan Selamat Pagi Malaysia, RTM1 pada setiap hari, pada pukul 8.30 pagi yang memberikan tinjauan cuaca terkini serta ramalan cuaca untuk hari ini dan esok.
+ 2.4 Adakah laman web JMM boleh dilayari dengan menggunakan Mobile Device ?

Boleh. Laman web JMM boleh dilayari dengan menggunakan Mobile Device melalui pautan http://www.met.gov.my
+ 2.5 Bagaimana cara untuk mendapatkan Amaran Cuaca, Amaran Laut, Maklumat Taufan dan Makluman Gempa Bumi melalui SMS?

Taip jenis maklumat yang dikehendaki pada ruangan mesej di telefon bimbit anda, kemudian hantarkan ke 15888. Setiap SMS yang dihantar akan dicaj sebanyak RM0.15 dan setiap jawapan yang diterima daripada JMM akan dikenakan caj sebanyak RM0.20 sahaja. Caj ini dikenakan oleh pihak TELCO dan bukan caj maklumat yang dikenakan oleh JMM.

Untuk maklumat terperinci berhubung perkhidmatan SMS, sila layari laman web rasmi JMM dengan merujuk ruangan Info Cuaca di penjuru sebelah kanan laman web dan klik pada pautan Perkhidmatan SMS.
+ 2.6 Bolehkah kami membuat pautan terus ke laman web JMM?

Boleh. Pautan adalah dibenarkan dengan pernyataan maklumat tersebut adalah hak milik Jabatan Meteorologi Malaysia.
+ 2.7 Apakah prosedur permohonan untuk mendapatkan maklumat meteorologi bagi tujuan penerbitan awam dan keperluan maklumat bidang kewartawanan?

Permohonan perlu dikemukan ke Bahagian Komunikasi Korporat JMM dengan menghubungi no telefon 03-7967 8000 dan mendapatkan maklumat lanjut daripada pegawai yang berkaitan.
+ 2.8 Apakah prosedur permohonan untuk mendapatkan data-data bagi tujuan penyelidikan oleh pihak seperti pelajar/penyelidik/badan kerajaan/swasta?

Permohonan data-data meteorologi boleh dikemukakan melalui borang atas talian pada pautan Perkhidmatan Online yang terdapat di Laman Utama Laman Web Rasmi JMM.

 

3.0 Cuaca

+ 3.1 Apakah cuaca?

Cuaca adalah sebarang keadaan yang terjadi di dalam atmosfera pada hari dan tempat tertentu. Ramalan cuaca tempatan atau serantau mengandungi suhu, kelembapan, angin, ketebalan awan, dan prospek untuk badai atau perubahan lain selama beberapa hari berikutnya.
+ 3.2 Bagaimana untuk mempelajari dan memahami amaran cuaca?

Sila rujuk maklumat mengenai amaran cuaca disini.
+ 3.3 Apakah yang dimaksudkan dengan hurikan(ribut taufan), taufan, atau siklon tropika?

Istilah "ribut taufan" dan "taufan" adalah nama-nama khusus untuk "siklon tropika" yang kuat. Siklon tropika adalah istilah generik untuk sistem bertekanan rendah(bukan sistem tekanan rendah sinoptik berkaitan dengan perenggan) di perairan tropika atau sub-tropika dengan konveksi terancang (aktiviti ribut petir) dan peredaran angin siklonik pada paras permukaan.
Siklon tropika dengan angin permukaan maksimum yang berterusan mencapai 33 m / s (64 kt, 74 mph) disebut:
  "Ribut taufan@hurikan" (Lautan Atlantik Utara, Timur Laut Lautan Pasifik, atau Lautan Pasifik Selatan di timur 160E)
  "Taufan" (Barat Laut Lautan Pasifik)
  "Siklon tropika kuat" (Barat Daya Lautan Pasifik sebelah barat 160E atau Tenggara Lautan Hindi di kawasan timur 90E)
  "Ribut siklonik kuat"(Utara Lautan Hindi)
  "Siklon tropika" (Barat Daya Lautan Hindi)
+ 3.4 Apakah yang dimaksudkan dengan gangguan tropika, depresi tropika, atau ribut tropika?

Ini adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan tahap perkembangan gangguan cuaca di kawasan tropika yang tidak mencapai status taufan.

Gangguan tropika
Sebuah sistem cuaca tropika dengan konveksi terancang - umumnya mempunyai diameter 200-600 km - yang berasal dari daerah tropika atau subtropika, memiliki karakter berpindah bukan perenggan dan mengekalkan identiti selama 24 jam atau lebih. Ianya mungkin atau mungkin tidak berkaitan dengan gangguan yang dikesan dalam kawasan angin. Gangguan yang berkaitan dengan gangguan dalam kawasan angin dan bergerak melalui tropika dari timur ke barat juga dikenali sebagai gelombang timuran.

Depresi tropika
Sebuah siklon tropika yang mempunyai kelajuan maksimum angin berterusan sehingga 33 kt (38 bsj, 17 m / s).
Depresi tropika merupakan sistem putaran tertutup.

Ribut tropika
Sebuah siklon tropika yang mempunyai kelajuan angin permukaan berterusan maksimum (menggunakan standard purata 1 minit US) berkisar dari 34 kt (39 mph, 17.5 m / s) sehingga 63 kt (73 mph, 32,5 m / s). Konveksi di ribut tropika biasanya lebih tertumpu di berhampiran pusat dengan jumlah hujan yang ketara pada bahagian luar. Kelajuan angin yang disebut di sini adalah diukur atau dianggarkan sebagai kelajuan maksima berterusan selama satu minit pada aras 10 meter di atas permukaan. Puncak langkisau akan berada di urutan 10-25% lebih tinggi.

+ 3.5 Bagaimanakah ribut tropika terbentuk?

Untuk menjadi cyclogenesis tropika, ada beberapa keadaan persekitaran yang bersesuaian perlu sediada wujud iaitu:
  Perairan laut yang hangat (minimum 26.5 C) sepanjang kedalaman yang cukup (tidak diketahui berapa dalam, tapi sekurang-kurangnya pada kedalaman 50 m). Perairan hangat diperlukan untuk menjadi pemangkin untuk pembentukan siklon tropika.
  Atmosfera yang menyejuk dengan cukup cepat dengan ketinggian untuk membentuk keadaan tidak stabil yang menggalakkan konveksi udara lembap. Ini adalah proses ribut petir yang membolehkan haba yang tersimpan di perairan laut dibebaskan untuk pembangunan siklon tropika.
  Lapisan lembap berhampiran dengan lapisan Troposfera pertengahan (5 km). Lapisan pertengahan yang kering tidak kondusif untuk membolehkan pembangunan aktiviti ribut secara meluas.
  Berkedudukan pada jarak minimum sekurang-kurangnya 500 km dari khatulistiwa. Untuk cyclogenesis tropika berlaku, terdapat nilai daya Coriolis tidak dapat diabaikan untuk menyediakan keadaan supaya keseimbangan angin gradien berlaku. Tanpa daya Coriolis, sistem gangguan tekanan rendah tidak dapat dikekalkan.
   Satu gangguan dekat permukaan yang sedia ada terbentuk dengan pertembungan dan pusaran yang mencukupi. Siklon tropika tidak dapat dihasilkan secara spontan. Untuk ianya terbentuk memerlukan sedikit sistem peringkat rendah terancang dengan pusingan kedalam yang mencukupi.
  Ricihan angin menegak yang rendah (kurang daripada 20 kts) di antara permukaan dan atas Troposfera. Ricihan angin menegak adalah perubahan angin dengan ketinggian. Ricihan angin menegak yang besar mengganggu siklon tropika yang baru terbentuk dan boleh mengelakkan genesis, atau jika siklon tropika telah terbentuk, ricihan menegak yang besar dapat melemahkan atau menghancurkan siklon tropika dengan mengganggu konveksi yang berlaku di sekitar pusat siklon.

 

Walaupun keadaan-keadaan di atas perlu untuk pembentukan ribut tropika, kadangkala ianya tidak mencukupi kerana terdapat keadaan di mana mengenalpasti bahawa sistem ribut petir yang besar (disebut kompleks konvektif mesoscale, KMM) sering menghasilkan inersia yang stabil, iaitu teras hangat dari awan altostratus yang mengikuti KMM. Mesovortices ini mempunyai skala horizontal sekitar 100-200 km, terkuat di Troposfera pertengahan (5 km) dan tidak begitu signifikan pada paras permukaan. Hipotesis bahawa permulaan siklon tropika berlaku dalam dua tahap:

  Tahap 1 terjadi ketika KMM menghasilkan pusaran berskala kecil.
  Tahap 2 terjadi ketika pusingan kedua dari konveksi di pusaran berskala kecil yang memulakan proses peningkatan untuk menurunkan tekanan pusat dan menambah laju putaran angin.
+ 3.6 Apakah itu kilat?

Kilat adalah suatu saluran dengan muatan cas negatif, dalam laluan yang berbentuk zigzag di segmen ke bawah sekitar 50 meter dalam pola bercabang. Laluan bercas ini tidak dapat dilihat oleh mata manusia, dan menembak ke tanah dalam waktu yang amat pantas. Semasa ianya mendekati tanah, cas negative ini tertarik pada suatu saluran dengan cas positif memanjang ke atas, biasanya melalui sesuatu yang tinggi, seperti pohon, rumah, atau tiang telefon. Apabila kedua cas yang berlainan ini bersambung, satu arus elektrik yang kuat mula mengalir. Satu pergerakan cahaya yang sangat terang membalik menuju awan dengan kelajuan 100,000 km sejam. Satu pancaran terdiri daripada satu atau mungkin sebanyak 20 pergerakan. Kita melihat ianya berkelip kerana proses yang amat pantas ini berulang beberapa kali di sepanjang laluan yang sama. Diameter sebenar saluran petir adalah satu hingga dua inci.
+ 3.7 Apakah itu pancaran awan?

Pancaran awan ialah kilat yang berlaku di dalam awan itu, bergerak dari satu bahagian ke bahagian lain di dalam awan, ataupun dari awan ke udara.
+ 3.8 Adakah sambaran petir dari langit ke bawah atau dari bawah ke atas?

Jawapannya adalah kedua-duanya. Kilat awan ke darat datang dari langit ke bawah, tetapi bahagian yang dapat dilihat berasal dari bawah ke atas. Pancaran kilat biasa awan ke tanah merendahkan laluan kuasa negatif (tidak dapat dilihat) terhadap tanah dalam beberapa siri pancutan. Objek di tanah pada umumnya mempunyai cas positif. Memandangkan cas berlawanan menarik, alur yang menjalar ke atas dihantar keluar dari objek yang akan disambar. Bila kedua dua pusat bertemu, pergerakan akan kembali ke langit. Ini adalah pergerakan kembali yang menghasilkan pancaran kilat yang kelihatan pada mata kasar, tetapi semua proses terjadi begitu cepat - dalam waktu sekitar satu mikrosaat, sehinggakan mata manusia tidak dapat melihat pembentukan yang sebenar.
+ 3.9 Bagaimana petir memberi manfaat kepada Bumi?

Bumi mendapat manfaat dari kilat dalam beberapa cara. Pertama, kilat membantu menjaga keseimbangan elektrikal bumi. Bumi dicas oleh ribut petir. Permukaan bumi dan atmosfera mengalirkan elektrik dengan mudah - bumi dicas dengan cas negatif manakala atmosfera, positif. Selalunya akan sentiasa terdapat aliran stabil elektron mengalir ke atas dari seluruh permukaan bumi. Ribut petir membantu memindahkan kos negatif kembali ke bumi (kilat biasanya bercas negatif). Tanpa ribut petir dan kilat, bumi dan atmosfera akan kehilangan keseimbangan elektrikal dalam 5 tumbuh, tetapi tanaman tidak dapat menyerap nitrogen minit. Kilat membantu tanaman. Udara mengandungi gas yang disebut nitrogen. Tanaman memerlukan nitrogen untuk tumbuh, tetapi tanaman tidak dapat menyerap nitrogen melalui daun nitrogen akan diserap melalui akar. Kilat membantu melarutkan nitrogen ke dalam air untuk menghasilkan baja asli. Kilat juga menghasilkan ozon, gas yang membantu melindungi bumi dari sinaran berbahaya matahari.
+ 3.10 Apakah yang terjadi kepada bumi apabila ianya disambar kilat?

Pada kebiasaannya, ketika kilat menyentuh tanah, ianya membakar kotoran dan tanah liat untuk menghasilkan silika. Apa yang terhasil biasanya batu hitam berkaca (disebut fulgarite) dalam bentuk tabung berbelit-belit. Bentuk dalam tanah adalah bentuk air kilat mengalir di dalam tanah. Sering terjadi kerosakan rumput di sepanjang laluan ini juga. Kilat yang merambat di batang pokok menukar air menjadi wap. Wap yang mengembang dengan cepat ini akan menolak keluar kulit-kulit kayu. Biasanya, kayu yang berada pada laluan kilat ini akan mati.
+ 3.11 Bolehkah kilat menyambar pada tempat yang sama dua kali?

Berbeza dengan kepercayaan biasa, kilat akan menyambar tempat yang sama kadang-kadang sehingga berulang kali. Samada secara spontan (dengan jumlah kilat yang banyak, kemungkinan untuk ianya menyambar tempat yang sama adalah tinggi), kilat juga berkemungkinan untuk menyambar tempat yang sama bergantung kepada ciri-ciri yang terdapat pada kawasan tersebut. Biasanya, ketika sambaran petir ke atas tanah, objek yang disambar akan menghantar saluran samar ke atas yang bergabung dengan pancaran ke bawah dan membentuk sambungan. Objek yang tinggi lebih cenderung untuk menghasilkan saluran ke atas berbanding objek yang pendek. Tetapi terdapat juga kemungkinan bahawa sesuatu yang berada di situ mempengaruhi kemampuan tanah untuk mengalirkan arus elektrik (seperti garam atau kandungan air tanah pada waktu itu, ada atau tidak adanya batu, air terjun, paip atau objek logam lain dalam tanah), bentuk topografi, bentuk daun atau ranting, atau sesuatu yang boleh membuatkan lokasi tertentu lebih berkemungkinan disambar kilat berbanding lokasi lain yang berhampiran.
+ 3.12 Adakah mungkin kilat terjadi tanpa guruh?

Tidak, tidak mungkin kilat boleh terjadi tanpa guruh. Guruh merupakan kesan langsung dari pembentukan kilat. Namun, ada kemungkinan anda tidak dapat mendengar guruh kerana terlalu jauh.
+ 3.13 Adakah kilat selalu dihasilkan oleh kejadian ribut petir?

Ya, kilat selalu dihasilkan oleh ribut petir. Kilat menyebabkan guruh yang tidak akan terbentuk tanpa ribut petir. Ribut petir adalah satu-satunya keadaan cuaca yang cukup kuat untuk membawa titisan air ke bahagian atas atmosfera di mana ianya akan membeku dan dicas. Ini adalah kerana ribut petir menghasilkan pergerakan arus ke atas.
+ 3.14 Adakah petir selalu menyambar pada objek yang tertinggi?

Tidak semestinya. Kilat BIASANYA menyambar pada objek yang tertinggi tapi bukan SELALU. Ianya masuk akal bahawa objek yang tertinggi paling menarik, kerana ianya adalah jalan paling mudah untuk laluan kilat.
+ 3.15 Mengapa ribut petir wujud?

Ribut petir adalah cara yang amat baik untuk atmosfera melepaskan tenaga. Ketika udara lembap yang hangat bertembung dengan udara kering yang sejuk, udara yang hangat akan naik ke atas, wap air memeluwap di udara menghasilkan awan. Semasa wap air memeluwap, ianya membebaskan haba, di dalam bentuk tenaga. Sejumlah besar tenaga ribut petir berasal dari proses kondensasi yang membentuk awan ribut petir. Semasa dalam proses pengembangan ribut petir, akhirnya hujan akan menyejukkan semua proses turun dan tenaga itu hilang. Ribut petir membantu menjaga keseimbangan elektrikal bumi. Permukaan bumi dan atmosfera mengalirkan elektrik dengan mudah - bumi dicas dengan cas negatif manakala atmosfera, positif. Selalunya akan sentiasa terdapat aliran stabil elektron mengalir ke atas dari seluruh permukaan bumi. Ribut petir membantu memindahkan kos negatif kembali ke bumi (kilat biasanya bercas negatif). Tanpa ribut petir dan kilat, bumi dan atmosfera akan kehilangan keseimbangan elektrikal dalam 5 minit. Kilat membantu tanaman. Kita tidak tahu apa yang akan akan terjadi sekiranya keseimbangan elektrikal tidak dapat dikekalkan. Namun begitu, ribut petiri bukan satu-satunya cara atmosfera mengalirkan elektrik - angin suria dan angin ionosferik memainkan peranan juga.
+ 3.16 Bagaimanakah mengesan kewujudan ribut petir?

Kita dapat mengesan ribut petir menggunakan pelbagai peralatan. Radar membolehkan kita melihat di mana hujan dan hujan ais yang terbentuk di dalam ribut petir. Radar Doppler membantu kita melihat bagaimana angin bertiup di dalam dan berhampiran dengan sistem ribut petir. Sesetengah ciri-ciri ribut petir, seperti awan anvil yang menyebar di bahagian atas ribut petir, dapat dilihat menggunakan satelit.
+ 3.17 Mengapakah ribut petir yang kuat berbahaya?

Kebanyakan keadaan cuaca yang berbahaya berkaitan dengan badai petir. Kita masih bernasib baik kerana keadaan cuaca sebegini hanya berlaku di kawasan yang agak kecil dan hanya menyebabkan kerosakan ringan. Kilat bertanggungjawab di atas kebakaran di seluruh dunia setiap tahun, serta menyebabkan kematian. Di bawah keadaan yang sesuai, jumlah hujan yang tinggi semasa kejadian ribut petir menyebabkan banjir kilat, yang dapat mengubah air terjun kecil menjadi arus deras yang berbahaya dalam masa beberapa minit, membawa bersama batu-batu besar dan sebahagian besar dari struktur buatan manusia. Angin kencang (sehingga 200 km sejam) yang berkaitan dengan ribut petir boleh merobohkan pohon dan tiang elektrik.
+ 3.18 Kenapa sesetengah awan lebih gelap dari yang lain?

Semakin tebal sesetengah awan itu, semakin kurang sinar matahari yang dapat datang melaluinya.Sekiranya terdapat awan sirus di atas awan yang lain, awan sirus itu akan menaungi awan di bawahnya menyebabkan ianya kelihatan sedikit lebih gelap. Saiz titisan awan juga mempunyai kesan kepada berapa banyak sinaran matahari dapat melalui awan, lebih kecil ukuran saiz titisan awan akan menghalang lebih banyak sinaran matahari.
+ 3.19 Adakah kesemua ribut petir menyebabkan hujan batu?

Kebanyakan ribut petir menyebabkan hujan batu, tapi tidak semua ribut petir menghasilkan hujan batu pada permukaan bumi. Suhu di bahagian atas ribut petir yang di bawah takat beku, memungkinkan pembentukan hujan batu, tapi kadang-kadang ianya mencair sebelum mencapai permukaan bumi.

 

4.0 Gempabumi & Tsunami

+ 4.1 Apakah itu gempa bumi?

Gempa bumi adalah pergerakan mengejut permukaaan bumi disebabkan oleh pergerakan batuan di sepanjang garis sesar atau di atas persempadanan plat tektonik. Walau bagaimanapun, gempa bumi juga boleh disebabkan oleh aktiviti gunung berapi. Semakin besar saiz gempa bumi, semakin besar kemusnahan yang dibawa.
+ 4.2 Apakah yang dimaksudkan dengan 'epicentre of the earthquake'?

Satu titik di permukaan bumi yang diukur secara menegak di atas hypocentre (titik punca gempa bumi).
+ 4.3 Apakah perbezaan antara magnitude dan intensiti?

Magnitud adalah suatu nombor yang menunjukkan saiz gempa bumi yang berlaku. dan diukur berdasarkan kepada amplitud maksimum gelombang seismik yang direkodkan oleh seismogram. Manakala intensiti adalah suatu nombor dalam huruf roman yang menunjukkan kekuatan gempa bumi yang berlaku dan memberi kesan di permukaan bumi, manusia dan juga struktur bangunan.
+ 4.4 Apakah tsunami?

Tsunami adalah satu siri ombak laut yang merentasi laut dengan jarak gelombang yang sangat panjang dan terhasil apabila berlaku gempa bumi di bawah atau berhampiran dasar laut. Tsunami juga boleh terhasil apabila berlakunya letusan gunung berapi dan tanah runtuh di bawah laut. Di laut dalam, ombak tsunami bergerak dengan kelajuan melebihi 800 km/jam, dan mempunyai ketinggian sebanyak beberapa sentimeter sahaja. Apabila tsunami menghampiri kawasan pantai yang lebih cetek, kelajuan ombak mula berkurangan dan ketinggiannya bertambah sehingga membentuk dinding air dengan ketinggian mencapai puluhan meter.
+ 4.5 Di manakah tsunami berlaku?

Setiap wilayah berhampiran laut boleh mengalami tsunami. Walaupun begitu, tsunami yang berskala besar dan sangat berbahaya didapati lebih banyak berlaku di sekeliling Lautan Pasifik dan lautan berhampirannya disebabkan banyak gempa bumi kuat yang berlaku di kawasan itu.
+ 4.6 Apakah punca tsunami?

Tidak semua gempa bumi boleh menghasilkan tsunami. Gempa bumi yang berpusat pada kedalaman kurang daripada 70 km di sepanjang zon subduksi boleh menghasilkan tsunami yang sangat berbahaya. Bagi menghasilkan tsunami, pusat gempa haruslah berada di bawah atau berhampiran laut, dan menyebabkan pergerakan dasar laut secara menegak dan mendatar (sehingga beberapa meter jaraknya) dalam kawasan yang keluasan sesaran mencapai seratus ribu kilometer persegi. Perubahan dasar laut secara menegak menyebabkan air laut di atasnya berubah dari keadaan keseimbangannya dan seterusnya menghasilkan ombak tsunami. Mekanisma penghasilan tsunami melibatkan jumlah pergerakan dasar laut secara menegak dan mendatar, kawasan di mana gempa terjadi, runtuhan mendapan bawah laut yang berlaku akibat gegaran gempa bumi, dan kecekapan pemindahan tenaga gempa dari kerak bumi ke dalam laut.
+ 4.7 Apakah perbezaan antara ombak tsunami dan ombak laut?

Ombak tsunami mempunyai jarak gelombang dari puncak ke puncak yang sangat panjang (selalunya melebihi 100 km) di laut dalam. Perbezaan masa di antara setiap puncak gelombang adalah dalam lingkungan kira-kira 10 minit sehingga 1 jam. Tenaga di dalam ombak tsunami tersimpan dari permukaan air laut sehingga ke bahagian dasar laut. Apabila menhampiri pantai, kelajuan tsunami semakin berkurangan. Lantaran itu, tenaga di dalamnya akan menumpu secara menegak (ketinggian ombak bertambah) dan mendatar (jarak gelombang berkurangan).
+ 4.8 Apakah tsunami earthquake?

Tsunami juga boleh dihasilkan oleh tsunami earthquake. Tsunami earthquake adalah gempa bumi yang berlaku diikuti dengan tsunami berskala besar walaupun magnitud gempa bumi tersebut adalah lebih rendah secara relatifnya. Ciri-ciri tsunami earthquake adalah ia berlaku pada kedalaman yang sangat cetek, sesaran berlaku melebihi beberapa meter jaraknya dan keluasan sesaran yang lebih kecil daripada gempa bumi biasa.Gempa bumi ini juga berlaku secara perlahan, di mana pergerakan di sepanjang sesaran di bawah dasar laut berlaku lebih perlahan jika dibandingkan dengan gempa.
+ 4.9 Fakta-fakta Tsunami
 
  Ombak tsunami boleh bergerak merentasi Lautan Pasifik dalam masa kurang dari sehari. Oleh itu, sangat penting bagi kita mengetahui kewujudan tsunami sebaik sahaja ia terjadi.
  Keadaan muka bumi di kawasan perairan dan pantai dapat memberi kesan ke atas saiz dan impak tsunami. Terumbu karang, teluk, kuala sungai, keadaan muka bumi bawah laut dan cerun pantai dapat mengubah bentuk gelombang dan kelajuan tsunami ketika ia menyerang kawasan pantai.
  Ombak pertama yang melanda tidak semestinya ombak yang tertinggi dalam siri ombak tsunami.
  Tsunami dapat bergerak dari lautan sehingga memasuki sungai.
  Ombak tsunami juga dapat bergerak mengelilingi sesebuah pulau. Justeru, ia turut membahayakan kawasan pantai yang terlindung daripada arah punca tsunami.
  Dalam keadaan tertentu, paras air laut surut dengan tiba-tiba sehingga mendedahkan dasar laut berhampiran pantai sejurus sebelum kedatangan tsunami.
  Apabila tsunami melanda, ia dapat membanjiri kawasan daratan sehingga 1 km atau lebih dari pantai.
  Bahaya tsunami dapat berterusan sehinggabeberapa jam selepas kedatangan ombak yang pertama.
  Bahaya dan kebinasaan tsunami adalah kesan langsung daripada tiga faktor: kebanjiran, kesan ombak terhadap struktur binaan dan hakisan.
  Puing yang dibawa oleh arus tsunami yang kuat juga menjadi punca bahaya kerana ia boleh menghentam bangunan, jeti dan kenderaan.
  Kebakaran yang disebabkan oleh tumpahan minyak atau letupan kapal di pelabuhan, atau tangki penyimpanan minyak yang bocor boleh menyebabkan berlakunya kerosakan yang lebih hebat daripada kerosakan yang disebabkan oleh ombak tsunami secara langsung.

 

5.0 Iklim

+ 5.1 Apakah Iklim?

Iklim dalam makna ringkasnya ditakrifkan sebagai cuaca purata, atau lebih terperinci, sebagai keterangan statistik dalam bab purata dan kepelbagaian kuantiti yang berkaitan untuk tempoh masa bermula dari bulan ke ribuan atau jutaan tahun. Tempoh yang biasa digunapakai adalah 30 tahun, sebagaimana ditakrifkan oleh Pertubuhan Meteorologi Dunia (WMO). Kuantiti yang biasa adalah seperti suhu permukaan, jumlah hujan dan angin. Iklim dalam ertikata luas adalah keadaan, termasuk keterangan statistik untuk sistem iklim.
+ 5.2 Apakah itu sistem iklim?

Sistem iklim adalah sistem yang sangat kompleks yang terdiri daripada lima komponen utama: atmosfera, hidrosfera, cryosphere, permukaan tanah dan biosfera, dan interaksi di antara mereka. Sistem iklim berubah dengan masa di bawah pengaruh dinamik dalamannya sendiri dan akibat pendorong luaran seperti letusan gunung berapi, variasi sinaran matahari dan kegiatan manusia yang menyebabkan perubahan komposisi atmosfera dan perubahan penggunaan tanah.
+ 5.3 Apa yang dimaksudkan dengan kesan rumah hijau?

Tanpa gas-gas dari kesan rumah hijau ,termasuk karbon dioksida, metana, nitrus oksida, dan wap air, bumi akan terlalu sejuk untuk didiami. Gas-gas ini yang terdapat di atmosfera bumi menyerap dan membebaskan tenaga haba, menghasilkan kesan rumah hijau yang membuat suhu planet kita sesuai untuk didiami.
Wap air adalah gas rumah hijau yang paling banyak terdapat di planet ini, merangkumi sekitar 60% dari keseluruhan gas-gas yang ada. Bahkan ozon membantu menapis sejumlah haba yang membantu kehidupan di bumi.
Sejak revolusi industri, manusia telah membakar sejumlah besar arang batu, petroleum, dan bahan bakar fosil lain untuk menghasilkan haba dan elektrik. Aktiviti ini membebaskan karbon dioksida, gas rumah hijau yang paling banyak dihasilkan manusia, ke atmosfera. Akibat daripada ini, lebih banyak haba yang sepatutnya terbebas ke angkasa terperangkap dalam atmosfera.
+ 5.4 Apakah itu perubahan iklim?

Perubahan iklim merujuk kepada perubahan signifikan statistik dalam purata keadaan iklim ataupun kepelbagaiannya, untuk jangkamasa yang panjang (biasanya dekad atau lebih). Perubahan iklim berlaku mungkin kerana proses semulajadi dalaman bumi, pendorong luaran, ataupun perubahan antropogenik terus menerus dalam komposisi atmosfera dan penggunaan tanah. Perubahan Iklim ditakrif sebagai: "perubahan iklim yang disebabkan secara langsung atau tidak langsung dengan aktiviti manusia yang mengubah komposisi atmosfera global dan merupakan tambahan terhadap kepelbagaian iklim semulajadi untuk tempoh masa yang dapat dibandingkan".
+ 5.5 Perubahan iklim ataupun pemanasan global, yang mana satu?

Penemuan oleh dua orang saintis lebih dari 100 tahun yang lalu menunjukkan bahawa karbon dioksida meningkat di atmosfera memanaskan keseluruhan planet. Saintis berkenaan ialah penyelidik perancis, Jean Baptiste Fourier dan saintis Sweden Svante Arrhenius. Penemuan mereka kemudiannya dikenali sebagai kesan rumah hijau yang merangkumi faktor semulajadi dan kegiatan manusia yang menyumbang kepada penambahan karbon dioksida dalam udara.

 

6.0 Unit Ukuran

+ 6.1 Apa itu UTC, GMT, Z atau Zulu Time?

UTC stands for Universal Time Coordinated, what used to be called Greenwich Mean Time (GMT) and Zulu Time (Z). This is the time at the Prime Meridian (0? Longitude) given in hours and minutes on a 24 hour clock. For example, 1350 UTC is 13 hours and 50 minutes after midnight or 1:50 PM at the Prime Meridian. The Greenwich Royal Observatory at Greenwich, England (at 0? Longitude) was where naval chronometers (clocks) were set, a critical instrument for calculating longitude. This is why GMT became the standard for world time. Meteorologists have used UTC or GMT times for over a century to ensure that observations taken around the globe are taken simultaneously.
+ 6.2 Mengapa kita menggunakan Celsius dan bukannya Fahrenheit?

Skala ukuran Celsius adalah standard yang digunakan oleh Pertubuhan Meteorologi Sedunia bagi mengukur suhu. Ianya digunapakai secara meluas oleh semua komuniti meteorologi dalam perkongsian maklumat.
+ 6.3 Bagaimana cara untuk menukar ukuran Celsius ke dalam bentuk ukuran Fahrenheit?

Menukar Celsius ke Fahrenheit - F = C  9/5 + 32

Menukar Fahrenheit ke Celsius - C = (F  32)  5/9

dimana C adalah nilai bagi Celsius dan F adalah nilai bagi Fahrenheit.

+ 6.4 Bagaimanakah cara untuk menukar unit dari inci merkuri kepada mb (atau hPa)?

1 inci of merkuri = 25.4 mm merkuri = 33.86 millibar = 33.86 hectoPascals
+ 6.5 Bagaimanakah cara untuk menukar unit latitud kepada batu (atau kilometer)?

1 kaki = 0.3048 meter
1 batu nautika= 1.1508 statute miles = 1.852 kilometer = .99933 U.S batu nautika (tidak digunapakai)
1 latitud = 69.047 statute miles = 60 batu nautika = 111.12 kilometer

Untuk penukaran longitude sama dengan latitud kecuali nilai tersebut didarabkan dengan kosinus latitud berkenaan.

+ 6.6 Bagaimana cara untuk menukar unit dari mph kepada knot (atau m/s)?

1 batu sejam = 0.869 batu nautika sejam (knot)
1 batu sejam = 1.609 kilometer sejam
1 batu sejam = 0.4470 meter sesaat
1 knot = 1.852 km sejam
1 knot = 0.5144 meter sesaat
1 meter sesaat = 3.6 kilometer sejam