Soalan Lazim

Terima kasih kerana melayari ruangan soalan lazim Jabatan Meteorologi Malaysia. Sila dapatkan jawapan persoalan yang anda ingin ketahui.
Sekiranya ruangan ini tidak membantu, sila hantar persoalan anda melalui perkhidmatan maklum balas atas talian yang kami sediakan disini.

 

1.0 Panduan Laman Web MET

+ 1.1 Tulisan yang dipaparkan terlalu kecil.

         Sila rujuk Panduan Accessibility Laman Web MET disini.
+ 1.2 Bagaimana untuk membuang Browser Cache?

         Sila rujuk panduan wikiHow disini. Pihak JMM tidak akan bertanggungjawab dengan maklumat yang diperolehi daripada web luaran.
+ 1.3 Saya sentiasa mendapat ralat mesej Javascript.

      Anda perlu pastikan fungsi JavaScript telah dipasang dalam komputer yang digunakan.

 

2.0 Umum

+ 2.1 Apakah akronim atau singkatan nama bagi Jabatan Meteorologi Malaysia?

Nama singkatan atau akronim rasmi bagi Jabatan Meteorologi Malaysia ialah MetMalaysia.
 
+ 2.2 Bagaimanakah cara untuk menghubungi Ibu Pejabat MetMalaysia dan Pejabat Meteorologi Negeri?

Alamat, nombor telefon dan nombor faksimili bagi Ibu Pejabat MetMalaysia dan Pejabat-Pejabat Meteorologi Negeri seluruh Malaysia boleh didapati di pautan "Hubungi Kami" pada laman web ini.
+ 2.3 Bagaimanakah cara untuk menyampaikan maklumat/ cadangan/ pertanyaan berhubung dengan cuaca dan gempa bumi?

Anda boleh mengemukakan maklumat, cadangan dan pertanyaan berhubung dengan cuaca dan gempa bumi melalui Borang Maklumbalas secara atas talian yang terdapat di pautan "Maklumbalas" di menu "Laman Utama" laman web ini.
+ 2.4 Bagaimanakah cara untuk mendapatkan ramalan cuaca terkini yang dikeluarkan selain dari laman web rasmi MetMalaysia?

Selain daripada media cetak dan elektronik, ramalan cuaca terkini boleh diperolehi melalui aplikasi mudah alih iaitu "myCuaca" yang boleh dimuat turun dengan menggunakan aplikasi iOS dan Android. Pada masa yang sama, siaran ramalan cuaca ke udara sebanyak dua (2) kali sehari melalui saluran RTM1 di rancangan Selamat Pagi Malaysia pada jam 8.30 pagi dan Berita Wilayah pada jam 4.30 petang turut memberikan ramalan cuaca terkini untuk hari ini dan esok.
+ 2.5 Bagaimanakah cara untuk mendapatkan Amaran Cuaca, Amaran Laut, Maklumat Taufan dan Maklumat Gempa Bumi melalui sistem pesanan ringkas (SMS) dan berapakah caj yang dikenakan bagi setiap mesej yang diterima?

Sila rujuk maklumat tersebut di ruangan "Perkhidmatan SMS" yang terdapat di bahagian kanan menu "Laman Utama" web portal MetMalaysia. Setiap SMS yang diterima akan dikenakan caj oleh pihak pembekal telekomunikasi.
+ 2.6 Bagaimanakah cara untuk mendapatkan maklumat meteorologi bagi tujuan penerbitan awam/ maklumat bidang kewartawanan?

Sila berhubung dengan pegawai di Unit Komunikasi Korporat bagi tujuan tersebut.
+ 2.7 Apakah prosedur permohonan untuk mendapatkan data dan maklumat meteorologi serta berapakah caj yang akan dikenakan ke atasnya?

Permohonan data dan maklumat meteorologi boleh dikemukakan melalui borang atas talian pada pautan "E-Perkhidmatan" yang terdapat di Laman Utama Web Rasmi MetMalaysia. Caj bagi setiap data adalah seperti di Jadual Bayaran Perkhidmatan Jabatan Meteorologi Malaysia di bawah Perintah Fi 2010 yang boleh didapati di pautan "Perkhidmatan".
+ 2.8 Bagaimanakah cara untuk mengikuti Latihan industri di MetMalaysia?

Permohonan Latihan Industri boleh dibuat secara atas talian melalui pautan "E-Perkhidmatan" yang terdapat di ruangan bawah Laman Utama Laman Web Rasmi MetMalaysia.

 3.0 Data-data Iklim

+ 3.1 Di manakah data-data iklim boleh diperolehi?

Data-data iklim boleh diperolehi dari Pusat Iklim Nasional, MetMalaysia.
+ 3.2 Bagaimanakah cara-cara untuk memohon data-data iklim?

Data-data iklim boleh dipohon secara atas talian di pautan "E-Perkhidmatan" di Laman Utama Web Rasmi MetMalaysia atau mengunjungi ke kaunter di Tingkat 3, Pusat Iklim Nasional, Ibu Pejabat Jabatan Meteorologi Malaysia, Petaling Jaya.
+ 3.3 Berapakah tempoh masa yang diambil untuk proses pembekalan data selepas permohonan dibuat?

Sebutharga akan dikeluarkan dalam masa 3 - 5 hari waktu bekerja. Data-data iklim yang dipohon akan dibekalkan dalam masa 1 hari waktu bekerja setelah pembayaran diterima.
+ 3.4 Apakah jenis data-data iklim yang boleh dipohon dari MetMalaysia?

Data-data iklim yang boleh dipohon adalah seperti data setiap jam, data harian, data bulanan, ringkasan data, data nilai tambah, data udara atas dan peta kilat. Manakala, parameter yang boleh dibekalkan adalah seperti data hujan, data suhu, data kelembapan bandingan, data angin, data sinaran suria, data awan, data ketampakan, data mean sea level pressure (MSLP) dan data udara atas.
+ 3.5 Apakah cara pembayaran data iklim yang dipohon?

Cara pembayaran akan dinyatakan dalam sebutharga yang dikeluarkan. Pembayaran boleh dilakukan melalui bank draft atau kiriman wang pos yang berpalang di atas nama KETUA PENGARAH, JABATAN METEOROLOGI MALAYSIA. Pembayaran juga boleh dibuat secara wang tunai di Ibu Pejabat Jabatan Meteorologi Malaysia atau perbankan atas talian (Maybank2u atau CIMB Clicks).
 
+ 3.6 Bolehkah data-data iklim dipohon di Pejabat Meteorologi Negeri?

Data-data iklim hanya boleh dipohon di Pusat Iklim Nasional, Ibu Pejabat Jabatan Meterologi Malaysia.
+ 3.7 Bilakah waktu urusan pembelian data melalui kaunter?

Urusan pembelian data melalui kaunter adalah seperti berikut:-
 
+ 3.8 Sebarang pertanyaan tentang urusan pembelian data boleh dimajukan kepada klim@met.gov.my.
 

 4.0 Kajian Alam Sekitar

+ 4.1 Bagaimanakah cara-cara untuk memohon data-data kualiti udara?

Data-data kualiti udara boleh dipohon secara atas talian (online) di laman web www.met.gov.my atau mengunjungi ke kaunter di Tingkat 7, Bahagian Sains Atmosfera dan Pembenihan Awan, Ibu Pejabat Jabatan Meteorologi Malaysia, Petaling Jaya, Selangor.
+ 4.2 Apakah jenis data-data kualiti udara yang boleh dipohon dari MetMalaysia?

Data kualiti udara yang boleh dimohon adalah seperti data aerosol, kandungan kimia air hujan, kandungan kimia pemendapan kering, data ketumpatan gas, data profil ozon, data turus total ozon, sinaran Ultra-Ungu (UVB) dan ringkasan profil data tahunan ozon.