PRESS RELEASE
No press statement
Weather on Thursday, 29/07/2021
24°
Muadzam Shah
24°
Kuala Terengganu
23°
Kerteh
26°
Senai
25°
Alor Star
25°
Butterworth
24°
Sibu
22°
Keningau
25°
Kapit
25°
Lubuk Merbau
26°
Petaling Jaya
26°
Sitiawan
26°
Kuantan
26°
Sandakan
24°
Tawau
23°
Sri Aman
25°
Kudat
26°
Miri
27°
Gong Kedak
24°
Batu Embun
24°
Limbang
25°
Kota Bharu
25°
Mersing
26°
Ipoh
26°
Kota Kinabalu
26°
Bintulu
25°
Kuala Krai
25°
Melaka
23°
KLIA
17°
Cameron Highlands
26°
Pertanian Chuping
29°
Pulau Langkawi
25°
Mulu
24°
Bayan Lepas
22°
Kuala Pilah
24°
Temerloh
23°
Kuching
27°
Labuan
28°
Batu Pahat
25°
Subang
25°
Kluang

Perubahan Iklim & Kesan Rumah Hijau


Perubahan iklim merujuk kepada perubahan signifikan statistik dalam purata keadaan iklim ataupun kepelbagaiannya, untuk jangkamasa yang panjang (biasanya dekad atau lebih). Perubahan iklim berlaku mungkin kerana proses semulajadi dalaman bumi, pendorong luaran, ataupun perubahan antropogenik terus menerus dalam komposisi atmosfera dan penggunaan tanah. Perubahan Iklim ditakrif sebagai: "perubahan iklim yang disebabkan secara langsung atau tidak langsung dengan aktiviti manusia yang mengubah komposisi atmosfera global dan merupakan tambahan terhadap kepelbagaian iklim semulajadi untuk tempoh masa yang dapat dibandingkan".

Penemuan oleh dua orang saintis lebih dari 100 tahun yang lalu menunjukkan bahawa karbon dioksida meningkat di atmosfera memanaskan keseluruhan planet. Saintis berkenaan ialah penyelidik Perancis, Jean Baptiste Fourier dan saintis Sweeden Svante Arrhenius. Penemuan mereka kemudiannya dikenali sebagai kesan rumah hijau yang merangkumi faktor semulajadi dan kegiatan manusia yang menyumbang kepada penambahan karbon dioksida dalam udara.

Tanpa gas-gas dari kesan rumah hijau ,termasuk karbon dioksida, metana, nitrus oksida, dan wap air, bumi akan terlalu sejuk untuk didiami. Gas-gas ini yang terdapat di atmosfera bumi menyerap dan membebaskan tenaga haba, menghasilkan kesan rumah hijau yang membuatkan suhu planet kita sesuai untuk didiami. Wap air adalah gas rumah hijau yang paling banyak terdapat di planet ini, merangkumi sekitar 60% dari keseluruhan gas-gas yang ada. Bahkan ozon membantu menapis sejumlah haba yang membantu kehidupan di bumi.

Sejak revolusi industri, manusia telah membakar sejumlah besar arang batu, petroleum, dan bahan bakar fosil lain untuk menghasilkan haba dan elektrik. Aktiviti ini membebaskan karbon dioksida, gas rumah hijau yang paling banyak dihasilkan manusia, ke atmosfera. Akibat daripada ini, lebih banyak haba yang sepatutnya terbebas ke angkasa terperangkap dalam atmosfera.