PRESS RELEASE
No press statement
Weather on Tuesday, 26/10/2021
28°
Muadzam Shah
30°
L.T. Kuala Trengganu
29°
Kerteh
28°
Johore Bharu/Senai
26°
L.T. Alor Star
28°
TUDM Butterworth
27°
Sibu
25°
Keningau
28°
Kapit
26°
Lubuk Merbau
29°
Petaling Jaya
29°
Sitiawan
29°
L.T. Kuantan
28°
Sandakan
27°
L.T. Tawau
28°
Sri Aman
25°
Kudat
27°
L.T. Miri
29°
TUDM Gong Kedak
29°
Batu Embun
26°
Limbang
29°
L.T. Kota Bharu
29°
Mersing
27°
L.T. Ipoh
26°
Kota Kinabalu
25°
Bintulu
28°
Kuala Krai
30°
L.T. Melaka
29°
KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT (KLIA)
19°
Cameron Highlands
29°
Pertanian Chuping
29°
L.T.A. Pulau Langkawi
25°
Mulu
29°
L.T.A. Bayan Lepas
28°
Kuala Pilah
28°
Temerloh
26°
Kuching
28°
Labuan
30°
Batu Pahat
31°
Kuala Lumpur/Subang
30°
Kluang

Perubahan Iklim & Kesan Rumah Hijau


Perubahan iklim merujuk kepada perubahan signifikan statistik dalam purata keadaan iklim ataupun kepelbagaiannya, untuk jangkamasa yang panjang (biasanya dekad atau lebih). Perubahan iklim berlaku mungkin kerana proses semulajadi dalaman bumi, pendorong luaran, ataupun perubahan antropogenik terus menerus dalam komposisi atmosfera dan penggunaan tanah. Perubahan Iklim ditakrif sebagai: "perubahan iklim yang disebabkan secara langsung atau tidak langsung dengan aktiviti manusia yang mengubah komposisi atmosfera global dan merupakan tambahan terhadap kepelbagaian iklim semulajadi untuk tempoh masa yang dapat dibandingkan".

Penemuan oleh dua orang saintis lebih dari 100 tahun yang lalu menunjukkan bahawa karbon dioksida meningkat di atmosfera memanaskan keseluruhan planet. Saintis berkenaan ialah penyelidik Perancis, Jean Baptiste Fourier dan saintis Sweeden Svante Arrhenius. Penemuan mereka kemudiannya dikenali sebagai kesan rumah hijau yang merangkumi faktor semulajadi dan kegiatan manusia yang menyumbang kepada penambahan karbon dioksida dalam udara.

Tanpa gas-gas dari kesan rumah hijau ,termasuk karbon dioksida, metana, nitrus oksida, dan wap air, bumi akan terlalu sejuk untuk didiami. Gas-gas ini yang terdapat di atmosfera bumi menyerap dan membebaskan tenaga haba, menghasilkan kesan rumah hijau yang membuatkan suhu planet kita sesuai untuk didiami. Wap air adalah gas rumah hijau yang paling banyak terdapat di planet ini, merangkumi sekitar 60% dari keseluruhan gas-gas yang ada. Bahkan ozon membantu menapis sejumlah haba yang membantu kehidupan di bumi.

Sejak revolusi industri, manusia telah membakar sejumlah besar arang batu, petroleum, dan bahan bakar fosil lain untuk menghasilkan haba dan elektrik. Aktiviti ini membebaskan karbon dioksida, gas rumah hijau yang paling banyak dihasilkan manusia, ke atmosfera. Akibat daripada ini, lebih banyak haba yang sepatutnya terbebas ke angkasa terperangkap dalam atmosfera.