Melompat ke Kandungan
1Akses
English
Cuaca Pada Isnin, 08/02/2016, 09:00 PM
chuping
26.0
ipoh
28.0
alor setar
27.0
melaka
27.0
senai
26.0
cameron highlands
16.0
kuala terengganu
27.0
bayan lepas
28.0
kuching
27.0
kota kinabalu
28.0
kota bharu
26.0
kuantan
25.0
petaling jaya
prai
Berita / Peristiwa

Maklumat Gempa Bumi
Satu gempa bumi kuat telah berlaku pada 3:57 AM 06/02/16, 23.0°U 120.7°T dengan magnitud 6.4 di Taiwan, 41km timur laut Yungkang,Taiwan.1838km timur laut Kudat,Sabah.


Anugerah Kecemerlangan Pengurusan Kewangan Berdasarkan Indeks Akauntabiliti (AI) Tahun 2014

Majlis Penyampaian Anugerah Kecemerlangan Pengurusan Kewangan Berdasarkan Indeks Akauntabiliti (AI) Tahun 2014 bagi Kementerian, Jabatan dan Badan Berkanun Persekutuan telah diadakan di Dewan Taklimat ICU, Jabatan Perdana Menteri. Majlis ini diadakan sebagai penghargaan kepada kecemerlangan pengurusan kewangan di setiap Kementerian, Jabatan dan Badan Berkanun Persekutuan yan berjaya.

Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) telah dianugerahkan 4 bintang kerana berjaya mencapai tahap sangat baik dengan 93.00% markah penilaian AI dan anugerah telah disampaikan oleh YBhg. Tan Sri Dr. Ali Bin Hamsa, Ketua Setiausaha Negara. Pengurusan METMalaysia mengucapkan tahniah dan syabas kepada semua warga METMalaysia yang bekerjasama dalam mencapai kejayaan tersebut.


Tinjauan Cuaca Harian 08 Februari 2016
Tiupan angin Timur Laut yang boleh mencapai 60 kmsj akibat daripada luruan sejuk yang lemah dijangka berterusan sehingga 9 Februari 2016. Keadaan ini boleh menyebabkan hujan berlaku di satu dua tempat di negeri-negeri Pantai Timur Semenanjung, kawasan pantai negeri Sarawak dan bahagian Timur Sabah pada waktu pagi. Manakala pada waktu petang dan senja pula hujan dan ribut petir dijangka berlaku di beberapa tempat di negeri-negeri Pantai Barat Semenanjung dan semua bahagian di Sarawak serta kawasan pedalaman di Sabah. Walau bagaimanapun, bermula dari 10 Februari 2016 sehingga ke penghujung tempoh tinjauan, corak tiupan angin Timur Laut dijangka kembali menjadi sederhana dan lemah. Oleh itu, kebanyakan tempat di seluruh negara dijangka akan mengalami cuaca baik pada waktu pagi. Namun hujan dan ribut petir di satu dua tempat masih boleh berlaku di negeri-negeri di Pantai Barat Semenanjung dan semua bahagian di Sarawak serta Bahagian Pantai Barat dan Pedalaman di Sabah pada waktu petang dan senja.


The Economic & Social Commission For Asia and The Pacific / World Meteorological Organization (ESCAP / WMO) Typhoon Committee 10th Integrated Workshop
The Economic And Social Commission For Asia And The Pacific / World Meteorological Organization (ESCAP/WMO) Typhoon Committee 10th Integrated Workshop is a platform to discuss issues and measures to minimize the destruction of property and loss of life caused by typhoons in the Asia Pacific region. Majority of the tropical storms and typhoons that formed over the Northwest Pacific Ocean and South China Sea makes landfall at member countries in the Asia Pacific region.